• 1 z 3
 

Mulato vločky 30 g

Neohodnoceno
 
Dostupnost Skladem
55 Kč
   
Kategorie Drcené chilli
 
Mulato Tmavé chilli, které si oblíbíte Mulato jsou sušené Poblano papričky odrůdy Capsicum annuum (papriky roční), které pochází z mexického města Pueblo. To bylo v historii klíčovým španělským koloniálním místem a sehrálo důležitou roli v utváření tradičních mexických pokrmů. Také proto patří Mulato papričky, spolu s Ancho a Pasilla, k tzv. "Svaté Trojici" mexické kuchyně a jsou běžně používány.  Vysušené jsou asi 5 cm dlouhé, ploché a vrásčité. Charakteristická je jejich tmavá až černá barva, kterou pak získává i jídlo. Jejich pálivost se pohybuje okolo 2 500–3 000 SHU, což znamená jediné – jejich použití se rozhodně nemusíte bát v žádném jídle. Papričky, s jejichž sklizní se vyplatí počkat Mulato mají velmi blízko k Ancho papričkám, které jsou také sušenou verzí Poblano papriček. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl? Záleží na tom, ve které fází zrání se tmavě zelená Poblano paprička usuší, a kdy je sklizena. Na Ancho se používají ty, které dozrály v lehce načervenalou barvu. Jakmile jsou Poblano téměř přezrálé, přechází v tmavě hnědou barvu a jsou sklízeny k sušení na Mulato papričky. Právě díky delší době zrání získávají plnější, komplexnější a vyzrálejší chuť než Ancho. Jsou také více pálivé. U chilli papriček totiž platí, že čím zralejší jsou, tím větší hřejivosti dosahují. Mulato papričky mají opravdu mírnou pálivost a sladkou chuť s podtóny čokolády, lékořice, třešní a kávy. V jejich chuti lze rozpoznat také náznak švestek (stejně jako u Ancho papriček). Asi si dokážete představit, jaké zázraky dokáží v kuchyni udělat. Jídlu dodávají tmavě hnědou barvu a robustní chuť, která může připomínat černé pivo, zejména v dušených masových pokrmech. Mulato v kuchyni Mulato se nejčastěji objevují v tradičních mexických jídlech, jako je například "mole" omáčka. Tato hnědá čokoládovo-pikantní omáčka je ideální k bílému i tmavému masu a svou charakteristickou barvu získává právě díky Mulato papričkám.  Skvěle se hodí do enchiladas, omáček, polévek, dušených pokrmů nebo ke kuřecímu masu s rýží. Díky své čokoládovo-ovocné nasládlé chuti a mírné pálivosti jsou ideální do sladkých čokoládových dezertů, pro dochucení zmrzliny a skvěle chutnají v kombinaci s čerstvým ovocem, jako jsou například maliny nebo červený pomeranč. Pro dosažení lepší chuti, je před použitím samotným vhodné Mulato papričky krátce orestovat na zahřáté pánvi, po dobu asi 10-20 sekund. Můžete je i rehydratovat, stačí zalít horkou vodou a počkat 10 minut. Nenechte je však namáčet déle, mohly by vám hořknout. Doporučujeme ponechat si zbylou tekutinu z výluhu, protože právě u jemnějších aromatických papriček absorbuje skvělou chuť. Tekutinu potom můžete využít na podlití masa, do polévek nebo omáček.  Pokud byste si chtěli z Mulato papriček vykouzlit pravou mexickou lahůdku, doporučujeme je rehydratovat, zbavit semínek a naplnit směsí z okořeněné strouhanky, sýru a krevet. Takto plněné Mulato papričky poté osmažte na pánvi a podávejte s omáčkou podle vlastní chuti.
hmotnost 0.036 kg
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.