Míru pálivosti prozradí "SHU"

 
Co je SHU?

SHU (Scoville heat units), neboli Scovilleho stupnice, měří pálivost chilli papriček. Čím vyšší číslo SHU, tím je paprička pálivější. Pálivost v chilli papričkách způsobuje látka Kapsaicin a to tak, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka.

Carolina_Reaper_Pepper

Jak se test pálivosti provádí?

Z papriček, cukru a vody se vyrobí roztok, který je dále ředěn vodou tak dlouho, dokud pálivost úplně nezmizí. Scovilleho stupnice nám tedy udává počet ředění, které musíme opakovat do úplného vymizení pálivosti. Sladká paprika, která neobsahuje žádný kapsaicin, má SHU "0" (nula). Nejpálivější paprička na světě, Carolina Reaper (na obrázku), má SHU 2.200.000 .

Pro zajímavost: Čistý, stoprocentní Kapsaicin má hodnotu 16 miliónů SHU

Na obsah Kapsaicinu má vliv i teplota, půda a podnebí, ve kterém paprička zraje. Může se tak stát, že stejná odrůda, vypěstovaná na odlišných místech, bude mít i odlišnou pálivost.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.